איך לתרגל נשימה? ראיון עם נטי רנצנברג
את נטי רנצנברג אני מכירה מכיתה ב'. למעשה, היא האדם הראשון שהכרתי כשמשפחתי עברה לכרמיאל אי אז באמצע שנות השמונים. כשתירגלתי נשימה בחודש שעבר, לא יכולתי שלא לחשוב על נטי, וכמה היא יכולה לתרום לנושא בזכות הידע שלה, הניסיון הרב והגישה שלה ליוגה, וגם לחיים.
אז ביקשתי ממנה לענות על כמה שאלות, על מנת שנוכל לקבל יותר ידע על תירגול נשימה נכון.
היי, אני נטי רנצנברג.
מטפלת באמנות, מאיירת ומדריכת יוגה בשיטת ויניאסה ע"פ דסיקשר. למדתי יוגה בקורס מורים בוינגייט עם רחל זולברג, ליאורה קסטנבוים ושחר בן דוד.
שיטת ויניאסה ע"פ דסיקשר היא שיטת יוגה הקשורה למסורת יוגה עתיקה ובמקביל מותאמת לצרכיו האישיים והעכשוויים של התלמיד.
השיטה מתמקדת בחיבור בין אסנה - תנוחה, מדיטציה, הרפייה תנועה ונשימה.
במשך השנים התמזל מזלי ללמוד (כמעט) כל מה שעניין אותי. זה התחיל ביוגה ולאט לאט התווספו לי עוד תחומי עיסוק. בהתחלה ובמשך די הרבה זמן כל התחומים נראו לי לא קשורים זה לזה, שלא לומר סותרים. היה לי ממש לא ברור איך אני יכולה לשלב ביניהם. עם הזמן הקשר התחיל להיראות לי יותר ויותר ברור , אני עוד עובדת על הקישורים וזה נראה לי תהליך שיש לו התחלה אבל לא בדיוק סוף... אני שמה לב שכל תחום מעשיר את השני וככל שעובר הזמן הם מתחברים באופן טבעי בעשייה היומיומית.
מה שמלווה את כל התחומים היא איזשהי תחושה של חיבור.
הפעם נתייחס לחיבור למשהו שלמעשה מלווה אותנו כל הזמן, הנשימה.
לתרגולי הנשימה בדרך היוגה קוראים פראניאמה (PRANAYAMA) .
זוהי מילה בסנסקריט (הודית עתיקה) המורכבת משתי מילים : פראנה – חיוניות, זרימה , חיים. ואיאמה - למתוח , להתרחב.
אז למה בכלל אנחנו מתייחסים לנשימה?
"הקשר בין התודעה לנשימה הוא משמעותי ביותר. ביוגה סוטרה נאמר שכאשר מתרגלים פראניאמה מוסר בהדרגה המעטה שמכסה את התודעה, והבהירות הולכת וגדלה" [מתוך "לב היוגה" ט.ק. וו. דסיקשר (אסטרולוג הוצאה לאור בע"מ)]. למעשה הנשימה משפיעה על מצב התודעה שלנו.
את התרגול בפראניאמה נתחיל בהדרגה, רצוי במסגרת שיעורי יוגה ובכל מקרה תוך התייחסות לדחפים וצרכים הטבעיים של הגוף (כלומר לא לאמץ את הנשימה ולהיות זהירים וקשובים לתחושות הגוף במהלך התרגול, אם משהו לא נעים, או יוצר תחושה לא נוחה לשים לב לכך וכאן אוסיף עוד ציטוט של דסיקשר "כל עוד אנו שמים לב היטב לתגובות הגוף במהלך פרניאמה, אין לנו ממה לחשוש" - ננהג בזהירות, בתשומת לב ואפילו ברכות).
את תרגול הפראניאמה נבנה בהדרגה ונתחיל באיזשהו חיבור (זה הדגש שלנו היום) ראשוני עם הנשימה:
נתחיל עם כך שבמשך היום נשים לב שאנחנו נושמים. כן, כן נשמע מצחיק ואפילו בסיסי אבל תופתעו לגלות שאם נתחיל לשים לב לעשייה היומיומית שלנו אולי נשים לב שבכל מיני סיטואציות, אנחנו עוצרים את הנשימה . למשל במצבי מתח כשגילינו שמישהו אכל לנו את היוגורט במקרר במשרד, או שאנחנו ממש מאחרים ויש פקק עצום והאוטו שלפנינו ממש לא מתקדם גם במצבי הפתעה או ריכוז ועוד ועוד.. אז קודם כל לנשום :)
אחרי ששמנו לב שאנחנו נושמים אפשר לחפש מידי פעם באמצעות התודעה – כלומר הפניית תשומת הלב. איפה בעצם אנחנו מרגישים את הנשימה הכי הרבה בגוף. זה לא חייב להיות משהו ארוך. ממש ככה איזה 10 שניות אפילו מתי שנזכרים במשך היום. אם יוצא ממש להקדיש לזה כמה דקות, ואפילו לעצום עיניים, להדליק איזה נר וקטורת הרי זה משובח (אבל ממש לא חייבים!)
נשים לב לחלקי הנשימה השונים. הכנסת האוויר – השאיפה. הוצאת האוויר – הנשיפה. ואולי יש גם עצירה קטנה ביניהן... אם אפשר ננשום מהאף ואם מכל סיבה שהיא זה לא מתאים היום אז ננשום איך שנוח, העיקר שננשום.
אחרי כמה ימים אפשר להוסיף להפניית תשומת הלב הזאת גם מגע. מניחים יד אחת על בית החזה ויד שנייה על הבטן. ונרגיש את התנועה שלהן בזמן הנשימה. אם יש לנו אפשרות אפשר לעשות זאת בשכיבה על הגב, בשכיבה נוחה, המרפקים מונחים על הרצפה. אפשר למשל להרגיש בזמן השאיפה איזשהי התרחבות בבית החזה כשהאוויר נכנס פנימה לתוך הגוף ובנשיפה עם הוצאת האוויר אולי מרגישים את הבטן נכנסת מעט פנימה.
אחרי כל פעם שנפנה את תשומת הלב לנשימה נחזור בסוף גם לנשימה הטבעית שלנו, איך שהיא ככה בלי התערבות. ובכל מקרה נעבוד עם הנשימה תמיד בסקרנות ובאהבה ומבלי ליצור תחושת אי נוחות, כעוד דרך שתמיד נגישה לנו ותמיד נמצאת שם, להתחבר לגוף ,לרגע הזה ולעצמנו.
ניפגש על מזרון היוגה,
נטי
את נטי תוכלו לפגוש באינסטגרם ובפייסבוק, וכמובן שאתן מוזמנות לחנות האטסי שלה.
נמסטה!
ואם מסקרן אתכן לדעת מה מסקנות האושר מחודש שלם של תירגול נשימה, אתן מוזמנות ללחוץ כאן ולקרוא תובנות של ניסוי מרתק במיוחד.
Comments